pirmdiena, 2010. gada 12. jūlijs

Tiekas lasītāji

Pārpublicējam Andra Brieža rakstu par grāmatu kluba laikraksta "Liesma" (10.07.2010) ar saviem komentāriem. Paldies Andrim par rakstu!

Kādu laiku kā neārstējama slimība bija klubu un klubiņu dibināšana. Dažā pagastā bija, piemēram, pat trīs dāmu klubiņi. Un tas varbūt nebija slikti, ja attālumi lieli, ja tikties tomēr gribas. Palikušo klubu un klubiņu vēl ir gana daudz. Mūspusē viens no tādiem ir Grāmatu klubs Valmieras integrētajā bibliotēkā - Valmieras bibliotēkas un Vidzemes Augstskolas kopīgs lolojums. No augstskolas rūpes par to uzņēmies pasniedzējs Visvaldis Valtenbergs, no bibliotēkas - mācību centra vadītāja Svetlana Sprūža.

Klubā satiekas tie, kas lasa labas, interesantas grāmatas, viņiem patīk par tām runāt, arī pastrīdēties. Interesentu pirmā tikšanās bija pagājušā gada septembrī. Tad arī apspriešanai tika ieteiktas grāmatas, tapa saraksts turpmākajam gadam. Sākumā sarunas par kādu grāmatu notika reizi divos mēnešos. Tad attapa: pārāk reti, jo labu grāmatu daudz, gribas par tām parunāt biežāk. Un tagad tikšanās bibliotēkā notiek reizi mēnesī: katra mēneša pēdējā trešdienā pl. 18.

Apspriežamā grāmata zināma jau laikus. Labi, ja tā ir pašam vai esi to no kāda aizņēmies. Tad var izgaršot nesteidzīgi. Bibliotēkā, protams, visas apspriešanai izlemtās grāmatas ir, taču vēlme tās izlasīt ir tik daudziem, ka veidojas rindas, arī lasīšanā steiga.

Šomēnes Grāmatu klubā notiks saruna par Fransuāzas Sagānas grāmatu Nesaklātā gulta.

Nodarbību apmeklētāji ir dažādos gados, taču jau izveidojies kodols. Un arvien vairāk lasītāju, saka Svetlana Sprūža, kam ir vēlme dalīties ar citiem par lasīšanā gūtajām emocijām. Visai bieži gadās, ka vienu grāmatu cilvēki sajūt un saprot visai atšķirīgi, un, daloties ar viedokļiem, notiek bagātināšanās.

Pārsteidz, ka pirmajā gadā izrunājamo grāmatu vidū nav neviena latviešu autora darba, kamēr ne viena vien latviešu valodā izdota grāmata raisījusi pat visai asu domu apmaiņu preses izdevumos.

Būtiska varētu izvērsties tikšanās ar interesantu grāmatu un tās autoru. Gan jau kluba vadītājiem un apmeklētājiem ir gana daudz interesantu ieceru. Vēl jau klubam nav svinēta pat gada jubileja.

Briedis, A. (10.07.2010), Liesma


Mūsu komentāri:
*Nu jā... Mēs jau gan teiktu, ka grāmatu klubs jau ir tāda veselīga būšana:) Mūsu tikšanās patiesi ir kļuvušas biežākas. Vēl viens apsvērums, kāpēc pārgājām no vienas reizes 2 mēnešos uz vienu reizi mēnesī bija regularitātes iespaida radīšana. Mēs gribējām nodrošināt stabilu "rāmi." Ikdienas steigā cilvēkiem patīk, ka ir arī kaut kas stabils. Tālab arī grāmatu kluba tikšanās vieta, laiks un datumi nemainās. Tā ir tāda pozitīva ilūzija par stabilitāti.... Ikviens, kuru interesē apspriest lasīto, var būt drošs par to, ka katra mēneša pēdējā trešdienā tas būs iespējams. Regularitāte palīdz veidot attiecības arī starp grāmatu kluba biedriem.

*Mums ir apstiprināts saraksts gadam uz priekšu. Mēs esam laimīgi, ka mūs balsta bibliotēka! Līdz ar to cilvēkiem nav obligāti jāpērk grāmatas, ja tās viņam nav, jo vajadzīgos eksemplārus mēs varam pasūtīt no citām bibliotēkām. Ja eksemplāru skaits ir ierobežots, katrs norezervē sev grāmatas lasīšanas laiku (parasti tā ir nedēļa). Mēs izmantojam arī doodle sistēmu, kurā katrs kalendārā var norezervēt grāmatu, ja arī viņš pats nav apmeklējis iepriekšējo tikšanos. Vispār, mēs ļoti atbalstām jauno mediju izmantošanu un cenšamies tos izmantot praksē.

*Grāmatu sarakstu mēs veidojām ar izlozi no pašu dalībnieku ieteikumiem. Droši vien iekļausim latviešu autoru darbus nākamā gada sarakstā, jo tas varētu būt interesanti. Starp citu, ne visi darbi, kurus lasām, saista visus grāmatu kluba lasītājus. Bet tas jau ir tikai dabiski.... Turklāt nav obligāti jānāk katru reizi, var nākt tikai uz to grāmatu, kas interesē.

*Jā, un vēl viena no mūsu iecerēm ir tikšanās ar autoriem, kuru darbus lasām. Doma tāda, ka autoru ielūdzam pie sevis un viņa darbu esam jau iepriekš izlasījuši. Līdz ar to, visiem interesantāk. Mūsu viena gada jubileja būs 2010. oktobrī. Sagatavošanas darbus Grāmatu klubam sākām 2009. g. augustā. Ja gribat nākt un piedalīties pirmo reizi, iepriekš uzrakstiet mums uz gramatuklubs@gmail.com.

Sākums

1 komentārs:

  1. aizdevums starp īpaši liecību
    Jūs esat kalpi, zemnieki, mazie uzņēmēji, amatnieki un cilvēki visu veidu un jums ir nepieciešams kredīts, lai nostiprinātu savu parādu, vai, lai palīdzētu uzņēmumiem nokļūt atpakaļ uz ceļa, vai atjaunot darbību vairāk bažas.
    Tikai palīdz cilvēkiem finansiālās grūtībās, kuriem ir vajadzīga palīdzība, lai realizēt savus projektus, un viņiem ir nepieciešams, lai samaksāt savu parādu un sākt ar labu pamatu. Mana aizdevums piedāvājums no € 5000 līdz € 2.500.000 Tātad, ja jūs vēlaties, lai aizņemties naudu, neatkarīgi no summas, lūdzu, rakstiet e-pastu, bet kredīta summa vēlaties aizņemties un saskarē saka -pasts: juancarlospara3@gmail.com
    jo es tikai saņemt aizdevumu € 150.000 restart manu izveidei

    AtbildētDzēst