trešdiena, 2010. gada 3. marts

Kāpēc Pikadilī skvērs neatrodas Kumlā?


Trešdien 24. februārī mēs apspriedām Hokana Nesera (1950) darbu “Un Pikadilī skvērs neatrodas Kumlā.” Grāmatā aprakstītais norisinās Zviedrijā, mazā pilsētiņā Kumlā no 1967.– 1968. gadam. Stāstnieks ir 17 gadu vecs puisis vārdā Maurcis. Mazā Zviedrijas pilsētiņa pie Orebro mierīgi snauž, līdz kādā dienā tajā notiek briesmīga slepkavība – Maurica kaimiņam no pretējās mājas tiek nocirsta galva. Šausmīgi, vai ne?
Detektīvi, kuru darbība norisinās mazās pilsētiņās, mēdz būt ļoti aizraujoši, jo pastāv aizdomas, ka skeleti skapī mētājas ikvienam pilsētiņas iedzīvotājam. Tomēr, ja Jums garlaicīga šķiet mazās pilsētiņas ikdiena un neaizrauj šaha gājiena e2-e4 šifrēšana, vietējie “bumbieri,” un Vācu karavīru īkšķis, Jums varētu patikt topoša vīrieša psiholoģiskais portretējums. Maurics ļoti jūtīgi uztver tuvo cilvēku vērtējumu par sevi, viņa jūtas ir sakāpinātas un no /teenage angst / perioda viņš pamazām kļūst par vīrieti. Vismaz, tā viņš pats domā. Stāsta galvenais varonis visu laiku klausās mūziku, smēķē un iestarpina pa anglicismam. Lai nu kā, bet šī stāsta konvertējamā valūta viennozīmīgi ir skaņu plates, cigaretes un alus. Naudai kā tādai nav svara, ja vien tā netiek izteikta šajās naudas vienībās. Tie ir sešdesmitie.

Mēs aplūkojām vairākus jautājumus: Vai slepkavība un tās atrisinājums vispār būtu uzskatāma par stāsta galveno līniju? Vai Jūs nojautāt par vainīgo? Kāpēc Sinhildas māte - Estere Bolēgo, bija tik īpaša Kumlas pilsētā un ko nozīmē tas, ka „viss ir relatīvs izņemot viņu”. Vai Maurica attiecības ar Sinhildu vispār būtu iespējamas? Vai Mauricam vairāk patīk Sinhilda vai viņas māte? Kāda ir dažādu dīvaino notikumu nozīme romānā? Ko Mauricam nozīmē kūdras purvs? Kādas ir Maurica vecāku attiecības? Kāda ir vācu karavīra īkšķa nozīme? Un, visbeidzot, mums radās arī jautājums par virsrakstu - kāpēc tad Pikadillī skvērs neatrodas Kumlā? Maurica tēvs izsakās, ka Kumla ir pasaules centrs, bet vai tā ir? “Irānas šeihs iecēla pats sevi par ķeizaru un Farahu Dibu par ķeizarieni. Dienvidāfrikas pilsētā dakteris veica pirmo veiksmīgo sirds transplantāciju, un Kumlā pakārās viens šahists.” Nekas daudz jau tajā Kumlā nenotiek. Nekas jauks arī nē – viss pretēji tam, kā vajadzētu notikt pasaules centrā. Varbūt tomēr laisties?
P.S. Attēlā redzams Kumlas pilsētas cietums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru